Na Jadranu mjestimice pala obilnija kiša, od sutra više kiše u unutrašnjosti

Početak idućeg tjedna donosi oblačno i hladnije vrijeme s povremenim oborinama, a u gorju će ponovno biti i snijega.
Sve veća razlika u tlaku između ciklone nad Italijom i anticiklone na sjeveru dovest će do jačanja vjetra

Nedjelja je na Jadranu, predjelima uz Jadran te na zapadu unutrašnjosti donijela oblačno vrijeme povremeno s kišom. Najviše je kiše bilo na području Istre, tako je meteorološka postaja Pazin-Kolodvoska do nedjelje u 14 sati, izmjerila čak 64 mm kiše!

U nizinskoj Hrvatskoj pale su tek manje količine kiše, a u većini se zadržalo i suho. Istok Hrvatske bilježi i dulja sunčana razdoblja, pa je temperatura porasla čak do 24°C. No, glavnina kiše na to područje stiže danas prema večeri i osobito tijekom ponedjeljka.

Temperature zraka u Hrvatskoj u 14 sati

Slijedi jačanje bure i sjevernog vjetra

Jaka bura s olujnim udarima već je zapuhala na sjevernom Jadranu. HAK upozorava da je zbog jakog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica otvorena samo za osobna vozila. Ograničenja u prometu postoje i na Jadranskoj magistrali te na Krčkom mostu.

Sve veća razlika u tlaku između ciklone nad Italijom i anticiklone na sjeveru dovest će do jačanja vjetra

Bura će u noći na ponedjeljak dodatno ojačati, tako će sutra u podvelebitskom primorju imati orkanske udare. Jak sjeverni vjetar puhat će i u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj, u višim predjelima i s olujnim udarima.

Jugo će se tijekom ponedjeljka zadržati još samo na jugu Jadrana. Sa sjevernom vjetrom i burom očekujemo i daljnje snižavanje temperature, a u gorju iznad 1000 metara i snijeg.

Tijekom ponedjeljka bura će u podvelebitskom primorju imati orkanske udare

U idućim dana u unutrašnjosti mjestimice obilnija kiša

Od ponedjeljka do srijede u unutrašnjosti se očekuje oblačno i svježije vrijeme, povremeno s kišom. Na Jadranu će se zadržati oblačno, a kiše će biti uglavnom u manjim količinama.

Prognostički modeli osobito obilnu kišu, više od 100 litara po četvornom metru očekuju u sjeverozapadnoj Bosni, istočnoj Lici, Kordunu, Banovini te mjestimice u Slavoniji. Posljednji izlazi modela ipak su smanjili ukupnu očekivanu količinu oborine.

Očekivana ukupna količina oborina do kraja idućeg tjedna

Od četvrtka sve je izglednija stabilizacija vremena uz više sunčanih razdoblja i porast temperatura zraka.

Sviđa ti se vijest? Podijeli s prijateljima!